Domaći recepti Mrkoplja - Tz Mrkopalj | web portal turističke zajednice

Go to content

Domaći recepti Mrkoplja

GASTRONOMIJA
Krumpirica (kamusnica)
Postupak; oguli se krumpir i stavi u vodu da se malo duže kuha. Kad je kuhan, onda ga se zdrobi (zgnječi) i usipava pšenično brašno (neki puta kukuruzno) da bude gusto. Zatim se stavi malo prepeći u rolu (više puta promiješati). Jede se uz kiselo mlijeko (kiselinu), bijelu kavu, mlijeko, može se začiniti sa čvarcima ili prženom slaninom, ili jesti kao prilog uz razna druga jela.
Ankica Crnić, Mrkopalj
Mrkopaljska štrudla (savijača) od borovnica
Tijesto
30 dkg brašna, 1 žlica alkoholnog octa, 2 žlice ulja, 1,5 dcl mlake vode, malo soli
Postupak; izradite tijesto od navedenih sastojaka. Podjelite u dva djela, premažite uljem i ostavite stajati na toplom 30 min.
Nadjev od borovnica
50 dkg borovnica, 15 dkg šećera, 1 pak. vanil šećera, malo ruma, 2 žlice krušnih mrvica
Postupak; razvaljajte tijesto što tanje i nadjenite, pecite oko 20 min na temperaturi 180* C, pečenu savijaču pospite šećerom u prahu i poslužite.
Mrkopaljski želudac (slani)
Recept 1.
Sastojci; 1-1,5 kg šunke, 50 dkg slanine, ,4 žlice kukuruznog griza, 1-2 žlice bijelog brašna, 2 maca cijelog mladog luka (i bijeli i zeleni dio radi boje i okusa), 20-25 jaja, malo osušenog kruha ili 4 žlice krušnih mrvica, prstohvat peršina (po želji) i/ili malo vegete.
Postupak; Šunka i slanina se narežu na sitne kockice. Ako je riječ o pravoj domaćoj šunki koja je prilično slana, te se šunkine kockice stave u mlijeko da odstoje dva sata, kako bi mlijeko upilo slanoću. Onda se izvade iz mlijeka i iscijede se. U posebnoj zdjeli se sklofaju ručno jaja. U njih se nekoć znalo staviti prstohvat peršina, a danas netko stavi i žlicu vegete, po volji. Jaja se potom izliju u smjesu kojoj se dodaju kukuruzni griz i brašno, te sitno nasjeckani mladi luk. Prije se tom smjesom punio svinjski želudac, ili debelo crijevo danka, a danas najčešće goveđa crijeva. Ne puni ga se do kraja, pusti se prostora da crijevo tijekom kuhanja ne pukne kada se napuhne. Kuha se oko 2,5 do 3 sata. Kad zakuha, okreće se drvenom kuhačom. Kad se već napuhne, rjeđe ga se okreće.
Ankica Crnić, Mrkopalj
Recept 2.
Sastojci; domaća šunka, slanina, kruh, jaja, oštro brašno, 1 šačica žutog griza, 2 svežnja mladog luka (bijeli i zeleni dio), ne važe se ništa, sve se stavlja „od oka“ ovisno koliko će osoba jesti.
Postupak; domaća šunka i slanina narežu se na kockice i stave u mlaku vodu. „Istuku“ se jaja (kao na kajganu) te se zatim umiješaju oštro brašno i komadići kruha u jaja. Toj se smjesi doda što više nasjeckanog mladog luka, bijelog i zelenog dijela. Potom se smjesi doda jedna šačica žutog griza (za palentu), da malo poveže smjesu. Nekoć se za nadijevanje koristio svinjski želudac, fino opran i kroz zimu osušen na dimu te na koncu odmočen jedan dan prije punjenja. U takav se želudac (ili crijevo) stavi navedena smjesa, s time da se pusti dosta praznog mjesta u njemu, za zrak. Zatim se krajevi želuca ili crijeva privežu ili sašiju, a nadjeveni želudac se stavi u vruću vodu kuhati. Netko ga čak stavi u bijelu vrećicu da ne bi puknuo.
Josipa Fak, Mrkopalj
Mrkopaljski želudac (slatki) recept 1
Sastojci; 1 kg šunke, 1 kg špeka, 20 jaja, 20 dkg žutog griza, 0,5 l mlijeka, mladi luk (i bijeli i zeleni dio), 25 dkg ciziba (grožđica), malo soli, malo brašna (nije obavezan sastojak)
Napomena; takav želudac se radi u Brestovoj Dragi, ali nekoć su ga znatno više radile i obitelji u Sungeru, kao i u Mrkoplju. Šunka i slanina narežu se na kockice. Dodaju im se sklofana jaja, mlijeko, cizibe. Tom se smjesom nekoć punio očišćen i osušen svinjski želudac, a danas uglavnom goveđe ili svinjsko debelo crijevo (danka). I pri spravljanju ovog želuca valja primjenjivati sve dijelove postupka koji su opisani kod drugih goranskih nadjeva (ne napuniti želudac ili crijevo do kraja, kuhanje od približno 2 sata na laganoj vatri uz povremeno okretanje..)
Ivanka Gašparac, Brestova Draga
Mrkopaljski želudac (slatki) recept 2
Sastojci; 1 kg šunke, 1 kg špeka, 20 jaja, 20 dkg žutog griza, 0,5 litre mlijeka, mladi luk (i bijeli i zeleni dio), 25 dkg ciziba (grožđica), malo soli, malo brašna (nije obavezan sastojak).
Postupak; U vodu su se namočile grožđice i potom bi se tako odmočene umiješale u malo odvojene smjese, navedene u mrkopaljskom receptu II za slani želudac te se i takvom smjesom napunio jedan želudac ili crijevo. Znale su tako gazdarice u Mrkoplju načiniti uz slani i jedan slatki želudac za Uskrs.
Josipa Fak, Mrkopalj
Mrkopaljski podmetaš
Legenda kaže da je za jedne snježne večeri, u jednu goransku kuću došao velikaš sa svojom svitom kako bi se sklonili od zime. Domaćica je imala u kući samo kuhanog kupusa i kobasica, ali nedovoljno da nahrani toliko ljudi. Ljudi je bilo puno, kupusa malo, pa se dosjetila da u kupus ukuha kukuruzno brašno. Prelila je sa ukuhanim čvarcima i češnjakom, te tome dodala kuhane kobasice. Svima se jelo svidjelo a domaćica je ustvari „podmetnula“ jelo.
Priprema; U kuhano kiselo zelje sa dosta vode usipalo se kukuruzno brašno. Sve skupa treba prokuhati da se kukuruzno brašno skuha, te da se sjedini sa zeljem (miješati oko 10 min. da ne zagori, i još 10tak min. ostaviti na laganoj vatri da se kuha). Može se preliti zagrijanim čvarcima i češnjakom ili samo uljem i češnjakom (za preljev na zagrijano ulje staviti 3-4 češnja češnjaka i ne dozvoliti da češnjak zagori, neka samo malo požuti). Jelo se može jesti i uz kobasice, kao što je poslužila domaćica iz spomenute legende).
Back to content